Solar Energy Booster blijft zich ontwikkelen

Het bedrijf van directeur Jan Putman, Solar Energy Booster, zit niet stil en richt zich voortdurend op innovatie van haar duurzame producten. Vorig jaar spraken we Jan Putman over het boosterpaneel, dit jaar belichten we de warmtepomp. Niet de lucht-water, maar de water-water warmtepomp.

Zonnepanelen produceren veel warmte als de zon lekker fel schijnt en door die warmte loopt de opgewekte elektrische energie terug in plaats van op. Jan Putman, CEO van Solar Energy Booster, ontwierp een paneel dat het PV-zonnepaneel kan koelen. “Je kunt ons zogeheten SWEP-paneel of booster eenvoudig achter het zonnepaneel monteren”, legt hij niet zonder trots uit. “Zelfs achter bestaande panelen en ongeacht type en merk PV-paneel. Door de koeling is de opbrengst van het PV-paneel ongeveer elf procent hoger.” Dat is niet alles. “De restwarmte gebruiken we voor warm water in het pand en bespaart enorm op de stookkosten. Als je de Solar Energy Booster-oplossing gebruikt in combinatie met een ondergrondse buffertank en een moderne warmtepomp om het water eventueel verder te verwarmen bespaar je meer dan 35 procent extra, en heb je feitelijk geen aardgas meer nodig”, stelt Jan Putman.

Dertig procent energiewinst

Vorig jaar werkte Solar Energy Booster nog met een zogenaamde lucht-water warmtepomp, maar inmiddels heeft Jan Putman een efficiëntere oplossing gevonden. “Het nadeel van een normale warmtepomp is dat in de winter bij temperaturen onder de zeven graden de convector van de lucht-water warmtepomp af en toe verwarmd moet worden om het ijs van het buitendeel te laten ontdooien. Dat kost dus extra energie”, legt hij uit. “De water-water warmtepomp heeft geen last van eventuele koude lucht.” Deze pompen zijn ooit ontwikkeld in combinatie met verticale bodem warmtewisselaars, die dus gebruik maken van aardwarmte. Andere belangrijke troeven zijn de lange levensduur en de hoge bedrijfszekerheid. Er is nagenoeg geen onderhoud nodig. “Om deze water-water warmtepompen te kunnen gebruiken voor het water in onze buffertank, moesten er wat aanpassingen gedaan worden”, verduidelijkt Jan Putman. Samen met het technische bedrijf Hautec uit Duitsland en het softwarebedrijf Movements Group uit Beuningen, wist Solar Energy Booster de water-water warmtepomp zodanig aan te passen dat het past in het totaalconcept van Solar Energy Booster. “Als het water in de verticale bodem wisselaar, in dit geval de buffertank, een graad Celsius warmer is, levert dat twee procent meer energie op. Gemiddeld over een jaar pak je op die manier dertig procent extra energiewinst. Door deze energiebesparing kun je uiteindelijk weer besparen op de aanschafkosten van zonnepanelen waarvan in dit geval minder nodig zijn”, aldus Jan Putman.

Opnieuw een innovatieprijs?

In 2020 stopt het systeem van salderen. Het terug leveren aan het energienet levert dan minder op en ‘s avonds zal je dus nog steeds energie moeten afnemen van energiebedrijven. “Met dit systeem maak en gebruik je vooral overdag elektra en maak je ‘s avonds gebruik van het warme water die overdag is gewonnen”, schetst Jan Putman. “Deze techniek is betaalbaar en hoogwaardiger.” Met deze innovatie is Jan Putman met zijn bedrijf opgenomen in de top 100 van meest innovatieve bedrijven van Nederland. In het najaar zal blijken of hij opnieuw een prijs in de wacht sleept met zijn innovatieve oplossingen. In 2017 won hij al de Jan Terlouw Innovatieprijs van de provincie Gelderland. “Maar we gaan nog een stap verder”, glundert hij. “Ik kan er verder niets over zeggen, maar we zijn met de TU Delft in gesprek met het ontwikkelen en optimaliseren van het energiedak en energieopslag. Daar gaat Nederland van opkijken.” Solar Energy Booster staat niet stil. Zoveel is wel duidelijk.

Klik hier voor de website.